joi, 11 iulie 2013

Tort de ciocolata


Pregătire: 2:15 minute 
Dificultate: mare
Calorii: 550

Ingrediente pentru 8-10 persoane
Pentru blat:

175 g faina
100 g cacao
un praf de bicarbonat de sodiu
un praf de sare
350 g zahar
3 oua mari
175 ml ulei
175 ml lapte

Pentru ganache:

450 ml frisca lichida
300 g ciocolata neagra, rupta in bucatele
cateva picaturi de extract de vanilie

Pentru decor:

2x200 g tablete ciocolata neagra
100 g fulgi de ciocolata


      1. Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti faina, cacaua, bicarbonatul si sarea intr-un castron. Amestecati zaharul inauntru. Bateti ouale cu uleiul si laptele, apoi adaugati-le peste ingredientele uscate si amestecati bine.
Puneti compozitia in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Coaceti in centrul cuptorului pentru cca. 1 ora si un sfert pana cand blatul devine ferm.

      2. Scoateti blatul din cuptor si intoarceti-l pe un fund de lemn sau un platou de sarma. Indepartati tava, insa lasati hartia de copt lipita de blat. Lasati sa se raceasca.

      3. Pentru ganache: Aduceti frisca la fierbere. Puneti bucatile de ciocolata intr-un castron si turnati frisca fierbinte, apoi adaugati esenta de vanilie. Amestecati pana se topeste ciocolata. Puteti folosi un blender sau mixer pentru a amesteca mai bine. Lasati compozitia sa se raceasca, apoi dati la frigider si lasati-o pana cand incepe sa se intareasca.

      4. Pentru decorul tortului: Topiti tabletele de ciocolata la microunde sau la Bain-Marie. Turnati doua treimi din ciocolata topita pe masa sau pe blatul de lucru si intindeti-o cu un cutit lat. Folositi un spaclu pentru a amesteca ciocolata pe blat, aducand-o in centru, apoi spre margini, de mai multe ori. Continuati procedura pana cand ciocolata incepe sa se intareasca. Luati ciocolata de pe blatul torturlui si adaugati-o peste ciocolata topita ramasa.

      5. Pentru a face funditele, turnati o parte din ciocolata pe masa si intindeti-o cu un cutit lat, in forma de triunghi. Cand incepe sa se intareasca, folositi spaclul pentru a impinge ciocolata in directia opusa, ca niste falduri (vedeti imaginile de mai sus). Daca faldurile sunt prea legate, puteti sa le mai asezati pana se intareste de tot ciocolata. Repetati procedura pana cand ati folosit toata ciocolata. Indepartati hartia de copt si taiati blatul racit in 3.

      6. Amestecati crema tinuta la frigider pana devine usoara si pufoasa. Impartiti-o intre blaturi.

      7. Tapetati tortul cu crema, pe toate partile, folosind un cutit lat. Presarati fulgii de ciocolata pe marginile tortului.

      8. Incepeti sa plasati funditele pe partea superioara a tortului, de la margine inspre interior, pana cand acoperiti complet tortul.
Tortul de ciocolată se dă la rece şi se serveşte peste câteva ore.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu