marți, 2 iulie 2013

Tort de ciocolată cu cremă de smântână


Pregătire: 50 minute 
Preparare: 35 minute 
Dificultate: medie 
Calorii: 854

Ingrediente pentru 6-8 persoane
Pentru blat:

150 g faină albă „000“
90 g unt 
75 g zahăr 
30 g amidon 
7 gălbenuşuri 
5 albuşuri 
20 g cacao neagră
2 linguriţe drojdie uscată

Pentru crema:

500 ml smântână dulce 
150 g ciocolată menaj

Pentru sirop:

250 ml smântână dulce;
40 ml lichior Grand Marnier 
25 g zahăr
25 ml apă, 2 portocale 
1 plic zahăr vanilat

Pentru decor:

12 fursecuri cu ciocolată 
2 linguri cacao 
1 lingura gură zahăr pudră

       Pune smântână la fiert, dar fară să dea în clocot, rade ciocolata în ea, amestecă bine si las-o să se răcească o noapte în frigider.

     1. Freacă gălbenuşurile cu 50 g de zahăr. Bate albuşurile cu zahărul rămas şi încorporează-le uşor în gălbenuşuri. Amestecă faina cu amidonul, drojdia si cacaua, apoi cerne-le peste compoziţia de ouă şi toarnă untul topit, amestecând bine. Toarnă compoziţia într-o formă de tort şi coace-o 30-35 de minute la 175° C. Lasă blatul să se răcească şi taie-1 în trei pe orizontală (foto 1).

     2. Cojeşte portocalele şi desfa-le felii, apoi taie-le bucăţele. Pune la fiert apa cu zahărul, apoi adaugă lichiorul Grand Marnier şi bucăţelele de portocală. Lasă pe foc 2 minute. Scoate şi scurge bucăţile de portocală, păstrând siropul în care au fiert, şi adaugă-le în smântână bătută cu zahărul vanilat.
     3. Pune foaia de la baza blatului pe un platou, stropeşte-1 cu jumătate din cantitatea de sirop (foto 2) şi unge-1 cu jumătate din crema de smântână (foto 3). Acoperă cu al doilea disc de blat, pune crema rămasă şi  acoperă cu ultimul disc. ,

     4. Bate smântână cu ciocolată şi întinde-o pe tort (foto 4). Decorează tortul, formând valuri pe suprafaţa sa cu ajutorul unei linguriţe şi lipind pe margini fursecuri cu ciocolată. Presară zahăr pudră amestecat cu cacao si serveşte.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu