miercuri, 3 iulie 2013

Tort cu ciocolata si capsuni



Ingrediente pentru 6-8 persoane:

Pentru blat:
4oua
1 1/2 cesti cu faina
2 cesti cu zahar
5 linguri ulei
5 linguri apa
1 esenta de rom
2 linguri cacao
un praf de sare 

Crema Ganache de ciocolata:

300 gr ciocolata amaruie de menaj
400 ml frisca lichida
un borcan compot de visine

Pentru glazura : 

210 gr ciocolata amaruie
165 ml frisca lichida
40 gr unt moale
capsuni pentru decor sau ce fructe doreste fiecare
frunze de menta

1. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile bine cu un praf de sare. Fierbem zaharul si apa pana devin un sirop. Fierbinte il turnam peste albusuri si mixam continuu. Cand am terminat de turnat tot siropul, adaugam galbenusurile si uleiul. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem deasupra. Amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza bine toata compozitia. Ungem o tava cu margarina sau ulei si o tapetam cu faina. Turnam aluatul, apoi il dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca. Se taie blatul pe trei nivele.

2.  Punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu frisca pe baie de abur. Mestecam continuu pana cand ciocolata se topeste complet. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racit complet dam la frigider cateva ore pana se intareste ciocolata. Scoatem samburii la visine si punem la scurs. Batem crema racita bine pana isi dubleaza volumul. Adaugam visinele din compot si omogenizam incet, ca visinele sa-si pastreze forma.

3. Incalzim frisca pana la punctul de fierbere (atentie sa nu dea in clocot), apoi o adaugam peste ciocolata taiata bucatele mici si mestecam continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Punem din nou pe foc si adaugam untul amestecand cu telul bine sa nu ramana vreo bucatica de unt netopita. Lasam la racit cateva minute.

4. In tava in care am copt blatul, punem prima foaie de blat pe care o insiropam cu zeama de la compot. Punem o parte din crema, blat insiropat si apoi crema. Punem si ultimul blat. Punem tortul deasupra unui gratar si turnam ciocolata, astfel incat sa acopere tot tortul. Ornam cu frisca, capsuni trase in ciocolata si frunze de menta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu