joi, 4 iulie 2013

Tort cu capsune si crema


Ingrediente pentru 6-8 persoane:


capsune 550 g
zahar tos 280 g
oua 6 buc.
faina 150 g
lapte integral 250 ml
smantana neindulcita pentru frisca 150 ml
suc de lamaie 4 linguri
pastaie de vanilie 1 buc.
gelatina 8 g
unt (80% grasime) 90 g


        Faceti blatul simplu de tort  din 4 oua, 120 g zahar tos, 120 g faina si 40 g unt. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un castron pretabil la bain-marie, bateti ouale intregi cu zaharul tos pana isi dubleaza volumul si se transforma intr-o spuma densa. Daca aveti termometru de bucatarie, amestecul ar trebui sa aiba in jur de 37 grade Celsius. Luati castronul din baia de abur si mixati in continuare, la turatie maxima, pana cand compozitia se raceste (inca 3-4 minute). Incepeti sa puneti faina, in ploaie, putin cate putin, amestecand cu o spatula (cu miscari lente, pe verticala, pentru ca aluatul sa “inghita” cat mai mult aer). In paralel, topiti cele 40 g de unt. Turnati untul cald, in fir subtire, peste aluat, avand grija sa amestecati in continuare pe verticala. Cand ati pus tot untul si ati obtinut un aluat omogen si lucios, turnati-l intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Distribuiti aluatul uniform.
        Bagati tava in cuptorul incins si lasati 10-15 minute. Blatul este gata cand trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l desprinde de hartia de copt. Taiati in foaia de blat un disc de 18 cm diametru si unul de 16 cm diametru. Nu uitati: pastrati “resturile” pentru trifle! Pentru siropul cu vanilie si lamaie: puneti 50 g zahar tos si 60 ml apa intr-un ibricel. Despicati pastaia de vanilie pe lungime, scoateti semintele pe o farfurie (cu dosul unui cutit), iar pastaia puneti-o in apa cu zahar. Puneti la fiert si lasati cateva minute, pana cand zaharul s-a topit si ati obtinut un sirop. Scoateti pastaia si lasati siropul sa se raceasca.
        Pentru crema diplomat, pregatiti mai intai crema patiserie, din 2 oua, 250 ml lapte, 30 g faina, 70 g zahar, semintele de vanilie, 4 g gelatina, 50 g unt si 150 ml smantana pentru frisca. Puneti gelatina la inmuiat, cu doua linguri de apa rece. Intr-un castron, bateti ouale intregi cu zaharul, cu ajutorul unui tel. Presarati, in ploaie, faina. Omogenizati foarte bine, astfel incat sa nu aveti nici un cocolos. Adaugati semintele de vanilie si laptele, omogenizati si puneti la fiert, intr-o cratita cu fund dublu. Amestecand continuu cu telul, aduceti la punctul de fierbere. Lasati sa fiarba doua minute, dupa care opriti focul. Puneti gelatina inmuiata in crema patiserie fierbinte. Amestecati pentru ca aceasta sa se dizolve si sa se distribuie uniform in crema.
Puneti in crema si cele 50 g de unt. Omogenizati si lasati sa se raceasca (eventual, pentru rapiditate, puneti crema intr-un castron pe care-l scufundati apoi in apa rece cu gheata), avand grija sa mai bateti, din cand in cand, crema. Cand s-a racit total, inglobati frisca (bateti smantana rece, cu mixerul, conform instructiunilor de pe cutie). Bagati crema la frigider.
       In siropul racit, puneti 3 linguri de suc de lamaie. Asezati, pe fundul formei de tort, blatul de 18 cm diametru. Insiropati-l cu jumatate din sirop. Alegeti 12-14 capsune mai mari si mai frumoase, de aproximativ aceeasi inaltime. Taiati-le in jumatate, pe inaltime, si distribuiti-le de jur imprejurul blatului (fata taiata spre exterior).
       Umpleti un sprit cu crema diplomat si incepeti prin a umple spatiile dintre capsune (le veti fixa astfel pe margine). Puneti un strat uniform de crema si in interior (circa o treime din crema).
Opriti 150 g de capsune (mai “amarate”) pentru jeleul de deasupra. Taiati restul de capsune in bucati. Puneti-le peste crema, dar lasand circa 1-1,5 cm pana la margine. Acoperiti cu un strat uniform de crema. Asezati blatul mai mic, centrat. Insiropati-l cu restul de sirop.
       Acoperiti cu restul de crema si, cu ajutorul unei spatule pentru tort, nivelati suprafata. Atentie, incercati sa fie cat mai dreapta suprafata pentru a se aseza uniform jeleul! Pentru jeleul de capsune: pasati cele 150 g capsune lasate deoparte. Treceti-le prin sita (pentru a elimina samburii). Masurati piureul ramas, completati cu o lingura de suc de lamaie si cu apa, pana la 200 ml. Adaugati restul de zahar (40 g) si puneti pe foc, la fiert. Inmuiati, intre timp, gelatina ramasa (4 g) in 2 linguri de apa. Cand siropul de capsune a ajuns la punctul de fierbere, opriti focul, lasati cateva zeci de secunde si adaugati gelatina inmuiata. Amestecati pentru ca aceasta sa se dizolve. Lasati sa se raceasca un pic, apoi turnati, incet, jeleul peste tort.
        Lasati tortul in frigider cel putin doua ore inainte de a-l scoate din forma si a-l taia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu